Wat is dan het grote verschil tussen ‘omdat’ en ‘want’? zul je je vast afvragen bij het lezen van de titel. In de Nederlandse taal zijn deze 2 voegwoorden immers nagenoeg hetzelfde. Tóch is er een groot verschil in effect als je iemand wilt overtuigen.

Het brein registreert het woord ‘want’ als subjectief en het woord ‘omdat’ als objectief. Oftewel: bij ‘want’ denkt je brein dat er een mening wordt gegeven en bij ‘omdat’ denkt je brein dat er een feit wordt aangehaald. Als iemand dan ‘omdat’ hoort, wordt er onbewust vanuit gegaan dat er een goed argument aankomt. En men is dan al overtuigd zonder goed te luisteren wat dat argument nou eigenlijk is.

In de praktijk betekent dit dat wanneer je ‘want’ gebruikt voor een argument, het minder sterk overkomt. De kans dat je iemand overtuigt is dan veel minder. Test het zelf maar, wat klinkt sterker als iemand jou moet overtuigen:

Je kunt beter boodschappen doen bij de Aldi, want dan bespaar je geld.
Je kunt beter boodschappen doen bij de Aldi, omdat je dan geld bespaart.

Wellicht maakt het voor jou persoonlijk niet heel veel uit, maar toch blijkt uit MRI-scans dat het voor je brein degelijk verschil maakt.

Dus: geef je argumenten? Gebruik dan altijd het woordje ‘omdat’. Dan overtuig je je cliënt veel beter.

Maar er is meer. Lees hier verder over in deel 2, omdat je ‘omdat’ dan perfect kunt inzetten.