minder geld uitgeven

De feestdagen zijn weer begonnen. December is dan voor velen ook een dure maand. Hoe zorg je ervoor dat je dan toch niet al teveel geld uitgeeft?

Er zijn honderden tips natuurlijk. En zo ook tientallen apps om je uitgaven in de gaten te houden. Maar de beste methode om je hand op de knip te houden, is eeuwenoud. Sterker nog: ouder dan deze bestaat niet.

 

eurosTja vroegâh was het écht makkelijker om te sparen en minder uit te geven. Waarom? Je betaalde alles cash.

En dat is wat nu ook is gebleken: je geeft significant véél minder uit als je alles met cash betaalt.

 

En dit psychologische principe zit er achter:
Mensen hebben meer last van verlies dan winst. Als jij 100 euro hebt en je krijgt er 10 euro bij, dan voelt dat niet echt als een grote winst. Maar als jij 10 euro verliest, dan au, dat voelt vervelender. Gek eigenlijk toch?

 

burn money

Maar zo is het ook met pinnen of met cash betalen. Als je pint, dan zie je het verlies niet zo. Je haalt je pasje door de automaat en je ziet je geld vervolgens niet verdwijnen.

Daarom is het zo makkelijk om schulden te maken met bijvoorbeeld creditcards of elektronische bankafbetalingen.

Maarrrrrr als je met cash betaalt, dan zie je je geld letterlijk verdwijnen. Het wordt dan opeens echt. En dat veroorzaakt meer psychologische pijn. Het verlies ervaar je als zwaarder.

 

 

 

 

Ook blijkt uit onderzoek dat we dingen die we contant betalen, meer waarderen.

Dus conclusie: trek je bankrekening leeg en haal je huishoudpotjes maar uit de kast!

 

huishoudpot

Link naar cash-onderzoek:
http://www.forbes.com/sites/elizabethharris/2016/07/28/study-paying-cash-hurts-and-makes-you-value-your-purchase-more/#2340058c52d6

No Comments

Post a Comment