Gestolen oorwurmen

Waarom jij sommige liedjes niet uit je hoofd krijgt

muzieknoten

Als ik naar het Eurovisie Songfestival kijk, dan valt me altijd direct iets op: een aantal nummers zijn deels kopieën van bestaande nummers. Maar ook bij liedjes op de radio valt me dit zo ontzettend vaak op…

 

Dus: waarom jatten muzikanten toch zo vaak van hun collega’s? Een gebrek aan creativiteit soms?

 

Nee hoor, ze maken expres slim gebruik van een bepaald feitje over het brein. En daardoor heeft zo’n nummer meer kans op succes.

 

Jingle bells & Heb je even voor mij?

 Grote kans dat je nu 1 van bovenstaande liedjes in je hoofd hebt. Sorry 😉

Maar mijn punt is daar meteen mee gemaakt: je hebt soms toch wel eens zo’n irritant melodietje in je hoofd die maar niet weg wil?

 

Een zogeheten ‘muzikale oorwurm’. Heel leuk om je collega’s ermee te plagen door ze een irritante jingle in hun hoofd te planten. En dat zegt al genoeg: het zijn absoluut geen toevallige melodieën die het veroorzaken.

 

 

Welke soort melodieën hebben kans in je hoofd vast te blijven zitten?

Dit zijn kenmerken:

  • Het is vaak een heel bekend liedje (of melodie) dat bijna iedereen kent.
  • 9 van de 10 keer gaat het om het refrein, dat heel makkelijk mee te zingen is. Zo’n melodie wordt ook wel een ‘hook’ genoemd (“it hooks the listener”).
  • Meestal ken je de tekst niet helemaal, maar alleen de melodie.

 

zingen

 

Welk effect heeft dit op je brein?

Voor je brein is zo’n oorwurm hetzelfde als wanneer je een sudoku aan het maken bent. Ja inderdaad, je brein ziet dat irritante liedje als een puzzel.

 

Dat klinkt vreemd, dus ik zal je het uitleggen: zoals eerder genoemd, ken je de tekst van zo’n liedje vaak niet of maar deels, en door de hook ken je vooral dat meest pakkende stukje van het liedje.

 

Maar: je brein wil het liedje afmaken. Die kan er niet tegen dat het niet weet hoe het liedje verder gaat. En dus gaat het er alles aan doen om het op te lossen.
Het is hetzelfde als wanneer je een probleem hebt en je het maar niet uit je hoofd kunt zetten: je brein gaat het net zo vaak herhalen, totdat je actief gaat werken aan een oplossing in plaats van erover na te blijven denken. Dit is overigens gebleken uit hersenscans, waarop te zien was dat bij oorwurmen vooral het werkgeheugen ook heel actief was.

 

Waarom is het slim van muzikanten om melodieën te 'lenen'?

Omdat als je brein het nieuwe liedje hoort, denkt: ‘Hey die ken ik!’ en dus is de melodie makkelijk te onthouden. It hooks you again.
Maar: omdat het nieuwe lied verder toch vrij anders is dan het originele nummer waarop het gebaseerd is, vormt dat meteen nieuwe input. En bovendien is de tekst nu ook weer anders.

 

Oftewel: je brein moet dit nieuwe nummer opnieuw gaan verwerken op die punten en de kans is dan groot dat jij dan een nieuwe oorwurm te pakken hebt.
Of beter gezegd: je koppelt die oorwurm nu aan een nieuwe muzikant. En daar is die muzikant heel blij mee!

 

No Comments

Post a Comment