netflix eetgedrag

 

Yes it’s Friday! Je hebt de hele week hard gewerkt en eindelijk is het weekend. 's Avonds plof je lekker neer op de bank met je favoriete serie. Dit wordt een heerlijk avondje binge watchen! Uiteraard ontbreken de snaaiwaren en drankjes niet. Zo, jij zit er klaar voor.

Maar mag ik je nu iets vragen? Ja? Welke serie kijk je? Goh. Wist je dat ik nu kan voorspellen hoeveel jij eet tijdens het kijken? Raar maar waar.

 

Als jij Game of Thrones kijkt, dan eet jij 2x zoveel.

Komt ie: kijk jij bijvoorbeeld graag naar Top Gear of Game of Thrones? Dan eet jij tijdens het kijken 2x zoveel dan wanneer je een talkshow-aflevering van Dr. Phil zou kijken.
En mocht je verslaafd zijn aan Orange is the new Black, dan is het om het even: is het een tragische aflevering, dan eet jij 55% meer dan wanneer je kiest voor een gezellige romcom ala How I met your mother.

 

Huh? Hoe kun je dat nou weten?

Nou het is minder ingewikkeld dan je denkt. Het komt namelijk gewoon op het volgende neer:
Als je actie en avontuur kijkt (zoals dus Top Gear of Game of Thrones), dan is de kans groot dat je afgeleid wordt door de opwinding en het snelle tempo van de serie. En dus voer je je eettempo ook onbewust op.

Een andere verklaring is dat de spanning en sensatie zorgt voor meer adrenaline in je lijf. Daardoor maakt je lichaam meer cortisol aan. En cortisol zorgt ervoor dat je honger krijgt.

netflix eetgedrag2

Het cortisolverhaal geldt ook voor (verdrietige) drama’s zoals Goede Tijden, Slechte Tijden. Hierdoor stijgt namelijk ook je cortisol. En dus ga je meer eten voor de buis. Maar ook kan het tv-eetgedrag een gevolg zijn van emotie-eten, oftewel: verkeerd aangeleerd eetgedrag. Dit zie je het vaakst als mensen zich verdrietig of depri voelen. De neiging tot snaaien is dan het grootst (‘troostvoedsel’).   

De eerdergenoemde percentages zijn overigens absoluut niet uit de lucht komen vallen. Verschillende onderzoekers hebben mensen voor de tv gezet en gekeken hoeveel ze aten tijdens de verschillende soorten seriegenres*.

 

Maargoed, wat kun je er dan aan doen? eten netflix

Ja je zou vanaf nu je series heel zorgvuldig uit kunnen kiezen, maar er zijn makkelijkere oplossingen:
- Plan vantevoren in wat je gaat eten tijdens het tv-kijken.
- Zorg ervoor dat er weinig tot geen snoep in huis is.
- Vervang je snacks door gezonde snacks.

Dus veel plezier met je gekleurde salade en The Walking Dead!

 

* http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1899554

 
Deze artikelen vind je vast ook interessant:

 

No Comments

Post a Comment