levensdoel nudgers

 

Stel je eens voor dat je miljonair was. Je hoeft niet meer te werken. In het begin ga je dan waarschijnlijk lekker vaak op vakantie en weet ik veel wat, maar uiteindelijk is dat ook mooi geweest en gaat het vervelen. Maar ja, je dagen zul je dan toch moeten vullen met iets (en wat je ook leuk blijft vinden).

Wat zou je dan aan het doen zijn elke dag? Grote kans dat je dat eigenlijk niet eens helder hebt voor jezelf. Of misschien nooit zo over nagedacht hebt.

Zullen we daar nu meteen verandering in brengen? Want het antwoord op ‘wat jij dan aan het doen bent’, is heel belangrijk voor jouw huidige leven. Het hangt namelijk geheid samen met jouw levensdoel(en).
Aan het einde van dit artikeltje weet jij wat jouw levensdoel(en) is/zijn. Ja, het is namelijk vrij simpel te achterhalen.

Pak nu een pen en papier en ga er 10 minuten voor zitten. Zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt.
Zit je er klaar voor? Mooi.

schrijven

Maak de volgende 5 opdrachtjes om je levensdoel te vinden

  1. Wat vind je geweldig om te doen? Anders gevraagd: wat zou je elke dag wel kunnen doen ook al kreeg je er geen geld voor? Dit kunnen meerdere dingen zijn. En het mag ook gewoon een onderwerp zijn waar je enorm in geïnteresseerd bent.

lijstMaak hier een lijst van.

  1. Als je zo je lijst bekijkt: welke bezigheid (of onderwerp) voel jij je zo deskundig in dat je er mensen les in zou durven geven? Dus waar voel jij je helemaal een pro in? (maakt niet uit of je er diploma’s voor hebt of niet, dat doet er even niet aan toe). Trouwens: ga jezelf ook niet vergelijken met mensen die het volgens jou beter kunnen of meer ervaring erin hebben. Met zo'n instelling kom je sowieso nooit verder.

keuzeWelke bezigheid/onderwerp kies je? (als dit meerdere antwoorden zijn, beantwoord de volgende vragen dan apart voor elke bezigheid).
 Dit is het ‘wat je doet’-deel van je levensdoel.       Expert advice nudgers

 

  1. Voor wie doe je het? Wie heeft er wat aan? Dus welke mensen maak jij dan blij met wat je doet (= hetgene dat je bij punt 2 opgeschreven hebt)?

doelgroep

Schrijf alle soorten mensen en groepen op die je zou willen helpen.

 

 

  1. Wat hebben deze mensen nodig of wat willen zij? Dus waarom zouden ze naar jou toekomen voor hetgene wat je bij punt 2 opgeschreven hebt?

willen

4b. Het antwoord hierop bepaalt vervolgens hoe je je bezigheid/onderwerp in de praktijk uit gaat voeren. Bijvoorbeeld: als jij alles weet over bijen houden, dan kun je workshops geven, boeken erover schrijven, nieuwe imkers coachen, een forum oprichten, noem het maar. Of misschien ga je bij scholen langs als gastdocent. Het ligt er dus aan wie je met je kennis wilt helpen welke vorm geschikt is.

Dit is het ‘hoe je het doet’-deel van je levensdoel.   Uitingen van doelen

 

  1. Als jij dit doet voor die mensen, hoe veranderen zij dan door jou?

Bijvoorbeeld: als je lesgeeft in tekenen voor kinderen met een beperking, dan leren die kinderen beter tekenen, krijgen een betere fijne motoriek of kunnen zichzelf daardoor expressief uiten. Ik noem maar wat. Het zou nog filosofischer of uitgebreider kunnen (bijvoorbeeld: door mij groeien ze op als emotioneel stabielere volwassenen).  

Dit is de ‘waarom je het doet’ (en ook meteen de beste elevator pitch).

veranderen

 

Waarom werken deze levensdoelopdrachten?

Mensen zijn meestal naar binnen gericht. Ze hebben een talent, maar laten het liggen, omdat ze bijvoorbeeld denken dat ze er toch geen brood mee kunnen verdienen.

Dit komt omdat ze er niet bij stilstaan wat ze voor andere mensen kunnen betekenen. Bij deze vragen richt je je dus naar buiten toe. Het zet je aan het denken hoe anderen hun voordeel mee doen van jouw talent. Een omgekeerde benadering dus. Succesvolle mensen zijn overigens ook zo ingesteld.

inside-out

De uitkomst van deze vragen bepaalt dus in grote mate wat je eigenlijk in je leven ‘zou moeten’ doen, jouw levensdoel.

Maar: dit kunnen natuurlijk heel goed meerdere dingen zijn. Zo hou ikzelf bijvoorbeeld van lesgeven, psychologie en schrijven. En dat combineer ik nu gewoon allemaal in mijn werk. Maar ook hou ik me veel bezig met voedselmarketing en gezond eten.

So guess what? Ik geef trainingen in afvallen. Maar dan leer ik mensen psychologische trucjes aan, dat ze zelf controle krijgen over hun eigen gedachten en hersenprocessen. En zo combineer ik weer een aantal van mijn passies en interesses. Ik kan daarom zeggen dat ik mijn levensdoelen leef.

Ga dus eens goed zitten voor deze vragen en ontdek wat jouw voorbestemde leven is!

 top

* Dit artikel is geïnspireerd door de TED-talk van Adam Leipzig: https://www.youtube.com/watch?v=vVsXO9brK7M

Deze artikelen vind je vast interessant:

No Comments

Post a Comment