Dit is een aangepast fragment  (dus sneak peek) uit mijn aankomende Self-nudging boek (waar ik nu nog even niks over loslaat).

 

Hersenscheten. Het klinkt zeker grappig, maar ze zijn echt meer dan dat. En bovendien heel belangrijk om bij jezelf te (her)kennen. Lees hieronder alles over de hersenscheet.

Inleiding: Waarom je (soms) negatieve gedachten hebt

Negatieve gedachten, we hebben er allemaal last van. Ja ie-der-een. Zelfs die ene collega die altijd zó vrolijk is dat je er soms bijna chagrijnig door wordt.

Hersenen produceren namelijk willekeurige gedachten. Sterker nog: het is één lange stroom gedachten die continu doorgaat. Hersenen slapen namelijk nooit en zijn altijd actief.maskers

 

Maar, vraag je je waarschijnlijk af, waarom heeft de ene dan meer last van negatieve gedachten dan de ander? Nou het is precies zoals je het zegt! De ene heeft er meer LAST van dan de ander. Met andere woorden: de ene persoon geeft meer aandacht aan zulke gedachten dan een ander.

 

Met je bewuste selecteer jij namelijk aan welke gedachten je aandacht geeft en aan welke niet. En de gedachten die jij selecteert, wil je brein actie op ondernemen. Doe je niks met de gedachte (behalve eraan denken of wegduwen), dan herhaalt je brein de gedachte continu. En dat is soms behoorlijk frustrerend en gekmakend (zie binnenkort ook de artikelen ‘Waarom je je ex mist - en dat stopt’ en ‘Snelcursus je brein positief herprogrammeren’).

 

Je brein is als een klein kind

Zie je brein dus maar als een klein kind dat steeds aan je kop zeurt: ‘[jouw naam], je had deze gedachte… Dus hallo, wat kan ik doeoeoheoennnn? Ik wil er NU iets aan doeoeoeoennn!’ En hij begint steeds harder te drammen als het hem te lang duurt voordat je actie onderneemt.  Yep, zo werkt dat ding in je schedelpan echt.

brein is kind

 

Ik denk, dus ik ben. Maar wat ik denk, ben ik niet.

Descartes zijn ‘Cogito ergo sum’ (ik denk, dus ik ben) is een filosofische stelling die kortgezegd stelt dat het feit dat je kunt denken, bewijst dat je een bestaand persoon bent.

de denker

En met die stelling is de definitie van gedachten meteen voor 100% omschreven: gedachten zijn dingen die spontaan in je hoofd ontstaan, waar je inhoudelijk geen invloed op hebt, maar enkel bewijzen dat je een echt persoon bent.

Dus zoals de titel al aangeeft: Jij denkt, dus jij bent. Maar wat jij denkt, ben jij niet.

Oftewel: jij bent je gedachten niet.

 

 

 

 

Scheten en hersenscheten

 

Hersenscheten

En nu komen we bij de hersenscheten. Ik noem die negatieve gedachten namelijk zo. Als jij een boer of een windje laat, voel je je dan helemaal ongelukkig omdat het uit jouw lijf kwam? Nee natuurlijk niet! Nou, waarom dan wel bij een hersenscheet?

Zorg er dus voor dat je brein zich aanpast naar jouw wil en niet andersom. Het brein is namelijk  gewoon een onderdeel van het lichaam en niet meer dan dat. Je darmen produceren scheten, en je hersenen produceren gewoon hersenscheten. Dat ligt niet aan jou als persoon, dat hoort bij het lichaam.

Helaas zien we dat in het westen vaak (nog) niet zo. Dus als je moeite hebt om het zo te bekijken, probeer er desondanks toch zo mee om te gaan.

Want als je een snee in je arm hebt, ga je ook niet balen dat die snee er is. Of helemaal analyseren hoe die snee eruit ziet en hoe die er gekomen is. Nee, je maakt hem schoon, plakt er een pleister op en zorgt ervoor dat die snee heelt. Klaar.

En zo is het ook met je brein! Heb je last van hersenwinderigheid? Neem dan verantwoordelijkheid ervoor en stop die scheten. Zie het als een onderdeel van je lichaam dat wat te leren heeft. Of zie het voor mijn part dus als een klein kind dat opgevoed moet worden (of misschien juist getroost moet worden?).

Hoe dan ook: zie je brein in geen enkele omstandigheid als ‘jou’ of als iets van jou persoonlijk, identificeer je er dus NOOIT mee. Je zult zien dat je leven dan meteen een stuk gemakkelijker wordt!

Last van een hersenscheet?

Toch kan het natuurlijk zo zijn dat je niet goed weet hoe je een specifieke of terugkerende hersenscheet stopt. Heb je last van zo'n irritante hersenscheet?

Deel het (je blijft anoniem) en een mogelijke stankoplossing vind je terug in één van mijn artikelen.

(Voorwaarde hierbij is overigens wel dat er geen zwaardere problematiek onder ligt. In dat geval kun je het echt beter samen met een therapeut oplossen.)

 

Deze artikelen vind je vast interessant:

No Comments

Post a Comment