Het vreemde psychologische effect van handen wassen

Pilatus deed het om een reden die je niet wist

 Handen wassen

 

Goede Vrijdag. Volgens de christelijke overlevering werd Jezus op deze dag gekruisigd. Nu gaat het verhaal zo dat het publiek in de rechtszaal (vergelijk het maar met een Amerikaanse jury) wilden dat Jezus de doodstraf kreeg, terwijl Pilatus de reden daar niet van in zag.
Omdat de menigte het persé wilde, gaf hij eraan toe. Hij waste zijn handen en zei (vrij vertaald) “Oké, maar ik ben dan onschuldig aan het bloed van deze man”.

 

Maarrrr nu komt het: wat blijkt? Meerdere wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat mensen vaak onbewust hun handen wassen als ze zich schuldig voelen! Dat kan zijn na het vertellen van een leugen, of wat dan ook. Op de één of andere manier is het ‘handen wassen in onschuld’ dus niet enkel metaforisch, maar voel je je daadwerkelijk minder schuldig als je het letterlijk van je afwast. Je voelt je reiner, niet alleen fysiek maar ook van geest.
 
Geen toeval dus dat vele religies water gebruiken bij rituelen om mensen te zegenen en ‘zonden weg te wassen’.
 
(voor de geïnteresseerden: het gaat zelfs nog verder dan dat, zie dit artikel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3937805/)

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

No Comments

Post a Comment