franklin effect

Er was eens een man, Benjamin Franklin. Deze boekenliefhebber, ook wel bekend van de 100 dollar briefjes, had een vervelende irritante rivaal. Deze rivaal was in zijn vrije tijd een boekenverzamelaar.

Op een dag hoorde Franklin dat de rivaal een heel zeldzaam boek in z’n bezit had. Om die reden schreef Franklin een briefje met de vraag of hij dat boek misschien eens mocht lenen. De rivaal, waarschijnlijk overrompeld door het verzoek van zijn ‘vijand’, stuurde het boek meteen op. Want tja, hij wist dat Franklin een boekenfan was, dus op zich was de vraag niet zo gek. Een week later gaf Franklin het boek weer terug met een uitgebreid bedankbriefje.

Toen ze elkaar later ontmoetten, gedroeg de rivaal zich plotseling heel aardig. Sterker nog: na verloop van tijd werden zij zelfs elkaars beste vrienden, tot hun dood.

books

 

It’s ‘like’ magic.

Is het bij jou ooit wel eens voorgekomen dat je iemand niet aardig vond en later wel? Of misschien ken je een voorbeeld van iemand anders uit je omgeving. Sta eens stil bij het volgende: wat was precies het moment dat je diegene opeens wel aardiger vond?franklin boek nudgers

In veel gevallen is de reden dat jij die ander een gunst verleende. En dat is dan meestal iets heel kleins waar je amper bij nadenkt. Bijvoorbeeld het geven van een kauwgompje, passen op zijn/haar spullen, of… het uitlenen van iets.

En dat om een kleine gunst vragen ervoor kan zorgen dat een hater opeens je vriend wordt, is iets wat Benjamin Franklin dus ook ontdekte.  En zo staat deze beïnvloedingstactiek sindsdien bekend als het ‘Franklin-effect’.

 

Maar waarom werkt het Franklin-effect?

Wanneer we een persoon een plezier doen, dan zijn we geneigd die persoon aardiger te vinden. Dit is omdat we onbewust onze acties rechtvaardigen tegenover onszelf: “ik doe dat voor die persoon, omdat ik diegene mag. Want als ik hem niet zou mogen, waarom zou ik hem dan nu een gunst verlenen?”

Sowieso hebben we een soort ‘mentale weegschaal’ in ons hoofd die onbewust bijhoudt of het geven en nemen in balans is. Dus als iemand jou een plezier doet (bijvoorbeeld jou zomaar een cadeautje geeft) dan hebben we de neiging iets terug te willen doen voor diegene. Dit heet ook wel ‘het principe van wederkerigheid’.

                                                                                   weegschaal      vinkje

Maar bij het Franklin-effect gaat dit wederkerigheidsprincipe nét een beetje anders: Franklin zorgde er namelijk voor dat de rivaal hém een gunst verleende. Precies andersom dus. En hij gaf de rivaal daarna iets aardigs terug in de vorm van een uitgebreid bedankbriefje.

Dus: vindt iemand jou niet aardig? Vraag diegene een keer om een gunst. Let er natuurlijk wel op dat je verzoek een logische aanleiding heeft. Het moet namelijk wel een beetje natuurlijk overkomen.

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

1 Comment

Post a Comment