Blue Blauw Blij

Blauw. Gewoon een primaire kleur naast rood en geel. Blauwe lucht, blauwe ogen, blauwe muisjes, blauwe zee, blauwe vissen, blauwe… eh ja leuk, maar wat is ermee dan?

Nou, deze kleur is specialer dan je weet.

Maar voordat we daar dieper op ingaan: waar associeer jij de kleur blauw mee? Waarschijnlijk met één van de dingen uit bovengenoemde opsomming. De kans is in ieder geval groot dat je er alleen positieve associaties mee hebt.

En dat is dus geen toeval. Niet alleen associëren wij blauw met onder andere kalmte, zuiverheid en betrouwbaarheid. Ook is blauw zelfs de enige kleur die zelfmoorden voorkomt en criminaliteit doet dalen.  

De kleur blauw heeft namelijk een kalmerend effect op ons brein en emoties (hierover straks meer, het gaat nog vreemder worden). En daarom is dit feitje meerdere malen toegepast in de wereld van nudging.  

trein blauw

Zo gebruiken de Japanse spoorwegen sinds 10 jaar alleen blauwe lichtjes bij de spoorwegovergangen. Met een reden ja. Jaarlijks sprongen er bij een spoorwegovergang tussen de 500 en 1000 mensen voor de trein. En na het vervangen van alle lichtjes door de blauwe? Zero zelfmoorden daar.

blauw licht

 

En in Schotland passen ze het ook effectief toe: op plaatsen waar veel relschoppers te vinden zijn, installeerden ze blauwe lampen. En op die plekken daalde de criminaliteit met bijna 10%!

 

 

 

 

 

blue tower-bridge

 

 

Ook zijn verscheidene bruggen in de wereld om die reden blauw geverfd. Men hoopt op die manier het aantal suïcidale brugspringers te verminderen.

 

 

 

 

 

 

 Maar hoe kan dit dan?Blauwe lucht Arnhem

Harold Wohlfart is de voorzitter van de Duitse academie van kleurwetenschap. En hij zocht dit uit. Hij ontdekte dat blauw licht een positief effect heeft op de chemie van ons brein. Maar het bizarre is dat dit ook geldt voor blinde mensen!

Wat blijkt: blauw bestaat o.a. uit bepaalde elektromagnetische energie die het brein beïnvloedt. Als er blauw licht op het (blinde) oog valt, dan beïnvloedt het de melatonineproductie. Vervolgens word je daardoor kalmer en voel je je beter in je vel.

Bizar. Dus feeling blue? Staar dan regelmatig naar de blauwe hemel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze artikelen vind je vast interessant:

3 Comments

Post a Comment